Zamieszczone przez PieTrzaK
Jazda z klimą, "wysuszone" oczy.
Zwiń
X
-
Jazda z klimą, "wysuszone" oczy.
Wczoraj zrobiłem 450 km i łącznie zajęło to 5h. 90% czasu jazdy z klimą. Osoby które ze mną jechały powiedziały mi dziś rano, że mają mocną wyschnięte okolice górnej i dolnej rzęsy. Ja tego tak nie odczuwam, bo sporo jeżdżę z klimą, ale pewnie faktycznie coś jest na rzeczy.
Proszę powiedzcie, czy jest jakiś sposób nawilżania tego powietrza w aucie, czy może w jakiś specyficzny sposób ustawić klimę?
PS.
Mam climatronic, wymieniony filtr p.p., klima była dwa tyg. temu ozonowana, a czynnik uzupełniony. Nawiew od 1 do 3 kresek, nigdy na korpus ciał, głównie na nogi i szybę, a jak już przez kratki to skierowane w górę. Temp. zwykle w zakresie nie odbiegającym ekstremalnie od zewnętrznej.
-
-
Chyba nie ma na to pewnego sposobu. Po kilku godzinach (kilkunastu minutach - w zależności od wieku) w aucie z klimą masz bankowo czerwone oczy. Zwykły nawiew też wysusza oczy. Nawet wiatr wysusza oczy
Najlepiej zakupić kropelki nawilżające i co godzinkę/pół czy z inną częstotliwością zaaplikować. Najlepsze są preparaty bez konserwantów - Hyabak, Hylo-Comod albo z minimalną jego zawartością - GenTeal, Optive. Takich kropelek jest bardzo dużo.Skoda Octavia Scout 2.0TDI
Komentarz
-
-
np. Lacrimal
Daruj sobie nawilżanie powietrza - klima właśnie go osusza, a jak parują szyby to widać najlepiej. Taka już jest fizyka schładzania powietrza.
A na poważnie - jak sam zauważyłeś - u siebie tego nie odczuwasz. Ja też nie.
Wynika to prawdopodobnie z tego że częściej mrugasz powiekami (jako kierujący autem) przez co odpowiednio nawilżasz oko.
Podobne schorzenie dotyka "świeżo upieczonych komputerowców" - przed monitorem nie ma takiej potrzeby mrugania jak normalnie i po kilku godzinach zaczynają boleć oczy. Dlatego wymyślono "sztuczne łzy" (wymieniane wcześniej kropelki). A najlepiej do tego nie dopuszczać i po prostu mrugać jak natura nakazuje
PS - klima działa dobrze - żadne grzyby, roztocza, brak czynnika czy brudny filtr nie mają tu nic do rzeczy.
Po prostu uprzedzaj: "klima włączona, jako że osusza powietrze pijcie dużo płynów, częściej mrugajcie powiekami a podróż będzie bez konsekwencji"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dragsterDzięki
Podsumowując:
1. po prostu warto częściej mrugać i nawadniać organizm,
2. przerwy w użytkowaniu klimy - włączenie trybu ECON lub nawet lepiej uchylić czasami szybę i przewietrzyć auto,
3. warto zaopatrzyć się w kropelki.
Pozdrawiam
Jak masz ustawione kratki nawiewu i jaką temp? Jeżdżę dużo i raczej unikam większej różnicy w temp. niż 7-8 stopni (zew. 30 to klima na 23) Nawiewu nigdy nie ustawiam na siebie i problemu z oczami nigdy nie miałem jak do tej pory.[/b]NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dragsterZamieszczone przez dragsterNawiew od 1 do 3 kresek, nigdy na korpus ciał, głównie na nogi i szybę, a jak już przez kratki to skierowane w górę. Temp. zwykle w zakresie nie odbiegającym ekstremalnie od zewnętrznej.
Dokładając do tego kilka godzin dziennie przed monitorem i gały suche jak pieprz Lepiej odwiedzić okulistę niż na pałę lać jakieś krople w oczy.NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
-
Ja pracuję w klimatyzowanym pokoju z dużą liczbą komputerów i moje oczy tego by bez kropli nie wytrzymywały. Polecam kropelki do oczu:
VIDISEPT
Koszutują ok. 7zł, ale są bardzo dobre, i co najważniejsze, neutralne. Odradzam stosowanie takich kropli jak Visine, gdyż ich długotrwałe stosowanie jest szkodliwe dla oczu (obkurczają naczynia i w ten sposób neutralizują efekty, a nie przyczynę czerwonych oczu). Vidisept nawilża oczy.
Komentarz
-
-
To są niestety "koszty" cywilizacji. Klima, monitory komputerowe ... i oczka cierpią.
Klima oczyszcza powietrze, ale i wysusza. Nie tylko oczy, ale gardło może drapać - niestety. Zależy kto na co jest wrażliwy. Mnie natomiast nie przeszkadza klima w skodzince, ale za to w pracy - od razu czuje drapanie gardła - tak jak bym miał jakąś infekcję.
A na twoje problemy:
1. podczas długotrwałej jazdy trzeba dużo popijać - oczywiście wody, żeby nawodnic cały organizm i gardło
2. możesz spróbować zwykłe krople ze świetlika (homeopatyczne), visine, starazolin lub coś podobnego - wystarczy zapytać w aptece.
Albo... podróżować w upale, bez klimypozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Re: Jazda z klimą, "wysuszone" oczy.
Polecam mruganie i drzemkę dla pasażerów... albo 15 minutowy postój na kawkę/soczek z przemyciem twarzy. Mozna jeszcze puścić jakieś wzruszające powieści przez radio, jak sie łezka w oku zakręci to dolegliwosci przejdą.
Ja codziennie siedzę w klimatyzowanym biurze, więc moje oczy często same łzawią. Pomaga niesamowicie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez katebMozna jeszcze puścić jakieś wzruszające powieści przez radio, jak sie łezka w oku zakręci to dolegliwosci przejdą.
Zamieszczone przez Marxjak ustawiacie klimatronik jak na dworze jest np 20 stopni?
Komentarz
-
-
jak ustawiacie klimatronik jak na dworze jest np 20 stopni?
Komentarz
-
-
Mi wystarczy, że nawiew lekko dmucha mi w oczy i już czuję, że w oku robi się sucho, a klimy w aucie niemam. Gdy podróżuję/przebywam długo w klimatyzowanej przestrzeni też bolą mnie oczy choć ostatnio zauważyłem, że mniej. Widocznie moje ślepia trochę przywykły.
Noszę okulary i podczas kontroli zapytałem czy coś można z tym zrobić to okulista przepisał mi krople KeratoStill ale jakichś piorunujących efektów nie zauważyłem.
Komentarz
-
-
w kazdym porządniejszym poradniku dotyczącym klimą zalecają regularne wietrzenie pomieszczenia (wszystko jedno czy jest to autko czy też biurowiec).If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40regularne wietrzenie pomieszczenia
ja po raz kolejny powtórzę to co powtarzałem wielkokrotnie- najlepszym rozwiązaniem jest klima i szyberdach- lekkie uchylenie pozwala niewielkiej ilości powietrza z zewnątrz napłynąć do środka i nawilżyć wnętrze
już dawno stowarzyszenie amerykańskich lekarzy potwierdziło konieczność mieszania powietrza w klimatyzowanym wnętrzu pojazdu :szeroki_usmiechprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Każda klima jak i ogrzewanie powoduje wysuszenie śluzówek gałki ocznej co powoduje podraznienie ,zaczerwienienie ....żeczywiscie dośc dobre są krople do oczu nawilżające - wiekszy problem jest jak ktoś nosi soczewki kontaktowe wtedy następuje wysuszenie soczewki i to już wiekszy problem .......narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl
Komentarz
-
-
Panowie, wydumany problem
Czy wy nie mrugacie???
Zamieszczone przez aro_40w kazdym porządniejszym poradniku dotyczącym klimą zalecają regularne wietrzenie pomieszczenia (wszystko jedno czy jest to autko czy też biurowiec).
zresztą w wielu biurach otworzyć się okno da tylko krzesłem - trzeba złapać za oparcie i luuu...
pzdrech...
TomikT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dragsterZamieszczone przez Marxjak ustawiacie klimatronik jak na dworze jest np 20 stopni?
na przemian schładzasz i ogrzewasz organizm, nie lepiej ustawić stałą temperaturę?
przecież klima jak ustawisz wyższą temperaturę też będzie działać, tylko mniej intensywnie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekoctaviaMi wystarczy, że nawiew lekko dmucha mi w oczy i już czuję, że w oku robi się sucho, a klimy w aucie niemam. Gdy podróżuję/przebywam długo w klimatyzowanej przestrzeni też bolą mnie oczy choć ostatnio zauważyłem, że mniej. Widocznie moje ślepia trochę przywykły.
Noszę okulary i podczas kontroli zapytałem czy coś można z tym zrobić to okulista przepisał mi krople KeratoStill ale jakichś piorunujących efektów nie zauważyłem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aro_40w kazdym porządniejszym poradniku dotyczącym klimą zalecają regularne wietrzenie pomieszczenia
Jeżeli masz w biurze klimę (nie mylić ze zwykłymi klimatyzatorami) to ona dba o właściwą temperaturę, czystość i wilgotność powietrza niezależnie od warunków na dworze.
Komentarz
-
Komentarz